Hervorming registratierechten aankoop gezinswoning naar nieuws overzicht

26 December 2017

  
Wie een huis of appartement koopt, betaalt naast de aankoopprijs ook registratierechten. Vandaag worden die rechten onder meer betaald door het kadastraal inkomen. Eigenaars betalen 5 procent voor kleine huizen - met een klein beschrijf - en 10 procent voor grote huizen met een groot beschrijf. 
7 procent
Die verschillen werkt de Vlaamse regering nu weg. Concreet zal iedereen nu 7 procent moeten betalen bij de aankoop van een gezinswoning. Het moet wel gaan om de enige woning die de eigenaar in kwestie heeft en hij of zij moet er binnen de twee jaar intrekken. 

Voor de kleinere huizen - die minder dan 200.000 euro kosten - is er wel een compensatie. Zo komt er een vrijstelling voor de eerste schijf van 80.000 euro, waardoor de registratierechten voor de kleinere huizen onder het tarief van 5 procent duiken. Voor woningen of appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand, geldt de korting tot een aankoopprijs van 220.000 euro. 
Wie daarna nog een woning koopt - waardoor het dus om een tweede woning gaat - zal daar 10 procent op moeten betalen. Dat percentage blijft ook van kracht voor bedrijfs- of kantoorgebouwen.
Renovatie
Wie binnen de vijf jaar na aankoop van de gezinswoning een zogenoemde ingrijpende energetische renovatie uitvoert, zal maar 6 in plaats van 7 procent registratierechten betalen. Het gaat dan om een renovatie waarbij de verwarming, koeling of luchtcirculatie volledig worden vervangen en minstens 75 procent van de buitenschil wordt geïsoleerd. 
"Vandaag kan je buurman of -vrouw de helft of het dubbele aan registratierechten betalen, voor een huis dat weinig verschilt van dat van jou", zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD). "We stappen af van dit onrechtvaardig en totaal verouderd systeem."
Voor de zomer
De hervorming van de registratierechten gaat nu voor advies naar de Woonraad, de SERV en de Raad van State. Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht kunnen gaan.

 

bron : vrt.be/vrtnws

Delen op

Uw eigendom ook verkopen? Contacteer ons